Allianz Arena Stadyumu Tarihi ve Muhteşem Özellikleri

   Allianz Arena - Adeta şişme bir botu andıran bu harika stadyum Almanya'nın Münih şehrinde bulunuyor.Bayer Münih ve 1860 Münih takımlarına ev sahipliği yapan stadyum 2005 yılında 2006 yılında Almanya'da düzenlenecek olan dünya kupası için inşa edildi.Yapımına 280 milyon euro harcanan stadyumun kapasitesi yaklaşık 70.000 kişi.


   Herkes tarafından kabul edilmese de Allianz Arena Münihliler tarafından Başkent Münih için modern mimariye bir dönüm noktası olarak görüyordu.Mimarlar Herzog & de Meuron stadı tasarlarken en yeni standartlara ve geleceğe uygun olarak tasarlamışlar.

   Stadın dış kaplaması yarı saydam farklı renklere bürünebilen dörtgenlerden meydana gelmektedir.Bu dörtgenler sayesinde stad büyülü bir atmosfere kavuşuyor.Stadın dış kaplamasının ışıkları ev sahiplerinden Bayern Münih'in maçı olduğunda kırmızı, bir diğer ev sahibi 1860 Münih'in maçlarında mavi, diğer takımların maçları olduğunda ise beyaz renklere bürünmektedir.

   İlk başlarda düşünülen Münih Olimpiyat Stadı'nın yenilenerek 2006 Dünya Kupası için hazırlamaktı.Ancak Olimpiyat Parkının mimarı Günter Behnisch kendi mimarı yapısının yıkılmasına karşı çıktı.Bu olayın sonrasında ise Münih halkı için bir referendum yapıldı.Referendumun ana maddesi şuydu; halk, bütün yapım masraflarını futbol kulüplerinin karşılayacağı yeni bir stadyumun yapılmasını istiyormuydu.

   Stadın altyapı çalışmalarından başlayarak yolların ve bütün finansal masraflarını Bavyera eyaleti ve Münih Şehri üstlenecekti.Böylece Münih Belediye Başkanı Christian Ude 280 milyon euro maliyetli stadyuma kamu yardımı olmadan, ev sahipleri Bayern Münih, 1860 Münih ve stada ismini veren Allianz sigorta şirketinin masrafları karşılamasıyla kavuşuyordu.Böylece Allianz sigorta şirketi 2006 yılından başlayarak 15 yıl boyunca stadyumun isim hakkını almış oluyordu.

Allianz Arena'nın 3 katlı 66.000'i normal, 3.400'ü bussines, 106 loca ve 1400 seyircilerin sahadaki atmosferi tam anlamıyla yaşayabilmesi için direkt olarak sahaya yakın koltuk kapasitesi bulunmakta.

Stadyumun bulunduğu alanda ayrıca 6500 m2'lik alana yayılmış eğlence ve alışveriş merkezleri, ofisler ve konferans salonları yer almaktadır.Bunun dışında 1.200'ü VIP konuklar için ayrılmış 11.000 araç kapasiteli otopark stadın etrafında bulunmaktadır.

Stadın eşsiz dış cephe ışıklandırmasını Siemens AG'nin bir kuruluşu olan OSRAM GmbH ve Siteco Beleuchtungstechnik GmbH yapmıştır.

Bu ışıklandırma sistemi Bayern Münih'in maçları olduğunda kırmızı, 1860 Münih konuk takımları ağırlarken mavi ve bazı zamanlarda ise beyaz renkte olabiliyor.Beyaz renkte olmasının sebebi ise Almanya Milli Takımının ana rengi olması.

Olimpiyat stadından farklı olarak Allianz Arena'nın sahasının etrafında koşu parkurlarının olmaması.

Stadyuma ilk ayak bastığında Allianz Arena hakkındaki görüşlerini bildiren Felix Magath ''Ben seyircilerin sahaya bu kadar yakın olduğu başka bir stadyum daha bilmiyorum.''. Ve avrupanın en büyük yer altı otoparkı da 10.000 park yeri kapasitesiyle yine bu stadyumda bulunuyor.

Bu staddaki ilk gol ise Bayern Münih'in Borussia Mönchengladbach'ı 3-0 yendiği maçta Owen Hargreaves'ten gelmişti.


İlginizi çekebilir!

Aliexpress Dünyanın En Çok Satılan En İlginç 10 Ürünü




Manchester United FC - Forma Hikayesi







Titanik'in Hikayesi - Titanik Hakkında Bilinmeyenler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder