Manchester United FC - Forma Hikayesi


   Dünden bugüne Manchester United formaları.Formaların anlamları, hikayeleri ve tarihi.














 Newton Heath FC 1892-1893



   Manchester United'ın formalarının hikayesine başlamadan önce çok daha öncelere 1878 yılına, kulübün ''Newton Heath LYR Football Club'' ismiyle kurulduğu yıla gidelim.O yıllarda kulüp sarı yeşil renklerini taşıyordu.O yıllarda kulüp bir çok renk ve forma tasarımı kullandı.

   Bu renklerden bazıları kırmızı-mavi, kırmızı-beyaz ve mavi-beyaz en bilinenleri.1902 yılında kulüp bugün bilinen adıyla ''Manchester United'' adını ve kırmızı-beyaz-siyah renklerini aldı ve bugüne kadar da bu değişmedi.


Manchester United 1922 - 1927 Yılları



   Bu yıllarda ''Manchester United'' beyaz kazak üzerine göğsünde ''v'' şeklinde kırmızı çizgi olan formayı kullanıyordu.Kulubün bugün de kullandığı renkler olan Kırmızı-beyaz-siyah renkleri kulubün klasik renkleri olmuştu.


40'lı Yıllar



Manchester United'ın 1957 Yılında İngiltere Süper Kupasında Giydiği Forma

   50'li yıllarda kulübün formalarına değişik yaka veya farklı renklerde şortlar gibi bazı yenilikler eklenmişti, ama 60'lı yıllarda ''Manchester United'' 10 yıl boyunca aynı renk ve tasarımdaki formalarla oynadı.O yıllarda ''Manchester United'' ''Aston Villa'' takımını 4:0 lık skorla yendikten sonra taraftarlar ve oyuncular ''Ne giydiğinin önemi yok, önemli olan sahada nasıl oynadığın'' kelimelerini kullanıyordu.

   60'lı yıllarda kulübün ana forma sponsoru ''Umbro'' firmasıydı.

   70 yıllarının sonlarına doğru ise forma sponsoru ''Admiral'' firması oldu.Fakat ''Admiral'' firmasının hazırladığı formalar, yakasında ve kollarında yer alan garip çizgilerden dolayı çok beğenilmemişti.


Manchester United Efsane Formasının Bir Kopyasının Siparişini Vermek İçin Tıkla.

















70'li Yıllar


Solda  ''Manchester United''ın 1972-74 Yılları Formaları, Sağda 1978-79 Yılları Formaları

   80'li yıllarda futbol formaları için devrim niteliğinde olan reklam alanları oluşturuldu ve kulüpler formalarına reklam almaya başladı.1980 yılında ''Manchester United''ın forma sponsoru ''Adidas'' oldu ve forma reklam sponsoru ise bir Japon firması olan ''Sharp'' markası oldu.


1984/86 Sezonları Formaları




Bu forma tasarımlarında genellikle solda kalp üzerinde olan Logo üst tarafın ortasında yer alıyor.


1986/88 Sezonları Formaları




Ve takımın başına Sir Alex Ferguson'un geldiği sezon  ''Manchester United'' bu formalarla sahadaydı.


1988/90 Sezonları Formaları




   Bu formalarla  ''Manchester United'' İngiltere FA Cup'ı kazanıyordu ve bu kupa Sir Alex Ferguson'un ''Manchester United''ın başındaki ilk zaferiydi.

   Külübün ''Adidas'' ile olan anlaşması 1990 yılına kadar uzatılmış ve ''Kırmızı Şeytanlar''ın taraftarları Alman ''Adidas'' firmasının ürettiği formları bugün dahi kulüp tarihinin en güzel formları olarak değerlendiriyor.


1990/92 Sezonları Formaları




   Bu Adidas tarafından üretilen son formalar.Sağ taraftaki deplasman forması ise ''Manchester United'' forma tarihinin en beğenilmeyen formalarından birisi.


1992/93 Sezonu Formaları




   60'lı yıllardan sonra ''Umbro'' firmasının ürettiği ilk formalar.Bu formalar özellikle de en sağ taraftaki ''Manchester United'' taraftarları tarafından en çok beğenilen formalar arasında.


1993/94 Sezonu Formaları




   Bu sezonda geçen sezona göre mavi deplasman forması siyahla değiştirilmiş ve Eric Cantona rakip takım taraftarına uçarak attığı tekmeyi bu formayla gerçekleştirdi.


1994/95 Sezonu Formaları




   Bu sezonda kırmızı iç saha formasına ''Old Trafford'' Stadı'nın görüntüsü yansıtılmış ve bu forma taraftarların en beğenilenleri arasındaki yerini almıştı.


1995/96 Sezonu Formaları




   Bu sezonun formalarından deplasman forması tüm ''Manchester United'' tarihinin en çelişkili formalarından bir tanesidir.Forma taraftarlar tarafından beğenildi ve çok sayıda sattı fakat ''Manchester United'' bu forma altında çok kötü oynamış ve bir Southampton maçı devre arasında Sir Alex Ferguson oyuncularından formalarını değiştirmelerini istedi.

   Sebep olarak ise oyuncuların saha içinde birbirlerini görmekte zorlanmalarını gösterdi.Bu olaydan sonra ise bu forma üretimden tamamen kaldırıldı.


1996/97 Sezonu Formaları




   Bu sezonun formalarında ise 2. kez kulüp amblemi formanın ortasında yer alıyor.Geçen senenin gri deplasman forması ise klasik beyaz deplasman forması ile değiştirilmiş.


1997/98 Sezonu Formaları




   Bu sezonun formalarının deplasman forması altında Ryan Giggs FA Cup yarı finalinde dünyanın en güzel golerinden birine imzasını atıyor.


Şampiyonlar Ligi Forması 1997 - 2000




   Tam 3 sezon boyunca Manchester United Şampiyonlar Ligi maçlarını bu forma altında oynadı.Bu iç saha formasının Manchester United taraftarları için anlamı çok büyük çünkü Manchester United bu formayla Şampiyonlar Ligi Finalinde Bayern Munich'i mağlup ederek Şampiyonlar Ligi kupasını kazanmıştı.


1998/99 Sezonu Formaları




   Beyaz ve fermuarlı yakası ve formada son kez yer alacak ''Sharp'' reklamıyla Manchester United'ın en güzel iç saha formalarından bir tanesi.


1999/2000 Sezonu Formaları




   2000 yılıyla birlikte 20 yıllık ManU-Sharp işbirliği sona eriyordu.2002 yılında ise Manchester United'ı bir değişiklik daha bekliyordu, Umbro yerini dev amerikan markası Nike'a bırakıyordu.


2000/2001 Sezonu Formaları




   Ve formanın reklam sponsorluğuna ''Vodafone'' geliyordu.Forma satışları gayet iyi gitse de taraftarlar ''Vodafone'' reklamının kulüp amblemine göre daha fazla dikkat çekmesinden rahatsızdı.


2001/2002 Sezonu Formaları




   Kulüp forma sponsoru ''Umbro''nun son yılı ama ''Umbro'' Manchester United'a güzel bir üçlü forma setiyle veda ediyordu.


2002/2003 Sezonu Formaları




   Ve 100 Milyonluk forma sponsoru anlaşmasıyla bir Amerikan devi ''Nike'' ilk forma koleksiyonunu sergiliyordu.Bu formalar altında David Beckham Manchester United takımındaki son sezonunu oynadı.


2003/2004 Sezonu Formaları




   Bu sezonda iç saha forması aynen kalmış, dış saha ve üçüncü forma ise siyah ve beyaz renklerde.Sezonda dış saha forması bir hata sebebiyle üçüncü formadan daha sonra görücüye çıkmış.


2004/2005 Sezonu Formaları




   Bu sezonda yine taraftarlar kulüp ambleminin reklam logosunun gölgesinde kaldığı düşüncesinde olsa da formalar yine milyonlarca satılmayı başarıyor.


2005/2006 Sezonu Formaları




   Bu sezon üçüncü bir forma üretilmemiş.Manchester United bir Şampiyonlar Ligi maçı olan Lille maçına geçen 2 sezonun üçüncü formalarını giyerek sahaya çıkmış.


2006/2007  Sezonu Formaları




Kulübün reklam sponsoru bir kez daha değişiyor ve yeni reklam sponsoru AIG firması oluyor.


2007/2008  Sezonu Formaları




   Bu sezonun iç saha forması hafızalarda Manchester United'ın Şampiyonlar Ligini kazanmasıyla  ölümsüzleşiyor.


2008/2009 Sezonu Formaları




   Bu sezonun üçüncü forması 1968 yılında kazanılan Şampiyonlar Ligi Kupasının 40. yılı anısına yaptırılıyor.


2009/2010 Sezonu Formaları




   Bu sezonun iç saha forması  Manchester United'ın stadı ''Old Trafford''un 100. yılı anısına kulübün 1909/1910 yılındaki formlarından esinlenilerek göğsünde ''v'' şeridiyle birlikte  hazırlanmış.


2010/2011 Sezonu Formaları




   Kulübün reklam sponsoru ''AIG'' firması yerini ''AON'' firmasına bırakıyor.Ve Nike kırmızı, beyaz ve siyah renklerinin kulübün dna'sı olduğunu belirtiyor ve yine bu renklerdeki forma koleksiyonunu hazırlıyor.


2011/2012 Sezonu Formaları





2012/2013 Sezonu Formaları




   Bu sezonda iç saha formasına küçük kareler ekleniyor.Bu sezon Manchester United Premier Lig'de 20. şampiyonluğunu kazanıyor ve Sir Alex Ferguson takımdan ayrılıyordu.


2013/2014 Sezonu Formaları




   Yeni sezonda formaya siyah yaka ekleniyor.Bu tarzı taraftarlar arasında popüler yapan Eric Cantona'nın 90'lı yıllarda yakasını bu şekilde kıvırarak giymesiydi.Ama bu güzel formalar ne yazık ki kulübün o sezonki sonuçlarına yansımadı.


2014/2015 Sezonu Formaları




   ''Nike'' firmasının hazırladığı son formalar ve ''AON'' reklamının yerini de yine büyük boyutlarıyla taraftarları memnun etmeyen ''Chevrolet'' firması alıyor.Formanın sırt iç kısmında ise kulübün ''Youth, Courage, Greatness'' (Gençlik, Cesaret, Büyüklük) sloganı yer alıyor.




2015/2016 Sezonu Formaları




   Ve yaklaşık 25 yıl aradan sonra Manchester United ''Adidas'' ile rekor bir ücrette tekrar anlaşıyor.''Adidas'' hazırladığı üçüncü formaya turuncu rengi ve bizleri 1992 yılına götüren desenleri ekliyor.

2016/2017 Sezonu Formaları




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder